Wat is hot sauce?
Je kunt wel zeggen dat het onze missie is om meer mensen aan de hot sauce te krijgen. We zijn er namelijk van overtuigd dat er voor iedereen en elk recept een geschikte hot sauce is, maar voordat je dan ons aanbod hete sauzen checkt, is het misschien handig om eerst uit te leggen wat hot sauce volgens ons is. Heel simpel uitgelegd: een saus gemaakt met pepers. Dat is de basis. En wat is saus dan? Saus is een enigszins vloeibare substantie die over of naast een gerecht geschonken wordt om extra smaak toe te voegen.
We hebben het in het geval van hot sauce dus niet over sambal, wat meer puree is. Pittige salsa’s vinden we, ondanks dat het letterlijk ‘sauzen’ betekent in het Spaans, ook niet onder de hot sauce vlag vallen en die worden in de markt dan ook niet als hot sauce verkocht. Het moet schenkbaar of spuitbaar zijn (klinkt niet zo sexy, maar er bestaat ook zoiets als een spuitfles), dus niet met de lepel uit een potje te scheppen. Nu weten we dus wat het is, maar vervolgens kunnen we het ook nog verdelen in twee groepen. Namelijk ‘gefermenteerde’ en ‘niet-gefermenteerde’ hot sauces. Dit zullen we even toelichten.
Gefermenteerde hot sauces
Als je nog niet bekend bent met het fenomeen fermentatie: het is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. In dit geval dus pittige saus. De bacteriën, schimmels en gisten zorgen voor het omzetten van stoffen in de saus, waardoor de zuurgraad, smaak, geur of uiterlijk verandert. Dit proces wordt fermentatie genoemd[1].
Dit klinkt best complex, maar als het goed gedaan wordt dan is het niet zo ingewikkeld. De pepers (meestal een peperpuree) decompenseren door ze in een zoute pekel te dompelen en vervolgens in een luchtdichte container te plaatsen. Dit heeft minimaal één week nodig, maar soms nog veel langer. Het voegt complexiteit en diepte toe aan de smaak van de ingrediënten, die nogal eens omschreven wordt als ‘funky’. De ‘niet gefermenteerde’ hot sauces zijn meer recht toe recht aan zijn qua wat je kunt verwachten bij de smaak van de ingrediënten waarmee de saus gemaakt is. Er zit geen ‘funky’ laagje omheen. Een paar heel bekende hot sauces die gefermenteerd zijn, zijn Tabasco en Sriracha.
Niet-gefermenteerde hot sauces
De bovenstaande omschrijving van ‘niet-gefermenteerde’ hot sauces doet misschien vermoeden dat het wat saaier is, maar dat vinden wij zeker niet het geval. Wij hebben zelfs een voorkeur voor deze variant. De azijn zorgt namelijk voor een lekker zuurtje, wat wij enorm kunnen waarderen in combinatie met de pit van pepers. Ook blijven de verschillende ingrediënten in deze variant iets beter hun originele smaak behouden. Behalve azijn en pepers wordt eigenlijk ook altijd zout aan het geheel toegevoegd en daarmee heb je de basis van ‘niet-gefermenteerde’ hot sauces: pepers, azijn en zout.
Dat kan in elke verhouding die je maar wilt en het is dus ook veel eenvoudiger om te maken. Gooi de ingrediënten in een blender totdat je de gewenste consistentie hebt en klaar is Kees. Althans, als je het voor eigen gebruik maakt en snel opeet. Zo’n beetje alle hot sauces die gemaakt zijn voor commercieel gebruik en een langere houdbaarheid hebben, worden namelijk ook nog gekookt voordat ze in het flesje gaan. Wel zo fijn voor de eindconsument dat alle bacteriën gedood zijn. Een beetje huilen van hot sauce is namelijk prima en wellicht doet het eerstvolgende toiletbezoek een klein beetje pijn, maar je wilt er niet ziek van worden.
Nu weet je dus wat hot sauce precies is en wat de basisvarianten zijn, maar wil je nou nog veel meer over hot sauce te weten komen én een heleboel inspiratie krijgen om ermee te koken, dan hebben we het perfecte boek voor jou geschreven: HOT SAUCE – De hete sauzenbijbel met 40 pittige recepten. Geschiedenis, cultuur, fabels & feitjes en recepten. Alles wat je nodig hebt in één hot sauce boek. Hier staat trouwens ook in hoe je je eigen hot sauce maakt!
[1] https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/fermentatie.aspx