Dit is hoe pepers heet zijn geworden (en waarom we van ze houden!)
Je weet vast wel dat pepers heet zijn. Sterker nog, het is zo’n beetje reden nummer 1 waarom we ze eten. Natuurlijk ook omdat we ze ontzettend lekker vinden en omdat je er heel veel dingen mee kunt doen, maar weet je ook hoe de peper heet is geworden? En heb je er wel eens bij stil gestaan dat het eigenlijk best gek is dat we ze toch gewoon eten? Hoog tijd om die vragen te beantwoorden.
Hoe pepers heet zijn geworden en waarom we er van houden
Archeologische vondsten laten zien dat verschillende bevolkingsgroepen in Amerika 6500 jaar geleden al hete pepers at én teelde. Hiermee is het één van de oudste gedomesticeerde planten in Amerika en zelfs één van de oudste gedomesticeerde kruiden ter wereld. Het begon allemaal in wat nu Mexico en Centraal Amerika is, maar inmiddels gaan de pepers (en hete sauzen natuurlijk) de hele wereld over. Maar hoe heeft de peper zijn pittige trucje ontwikkeld en waarom zijn wij mensen de enige zoogdieren die er van hebben leren houden?
Om terug naar het begin te gaan moeten we maar liefst 10 tot 20 miljoen jaar terug in de geschiedenis, want volgens onderzoekers heeft het stofje capsicum (wat de pepers pittig maakt) zich afgescheiden van de genen. Dit zou plaats hebben gevonden in het Noord-Westen van Zuid-Amerika. Tot dusver ons geschiedenislesje, want we geven het stokje over aan onderstaande dame van PBS Eons. Zij legt namelijk haarfijn uit hoe de peper is geëvolueerd in iets waar we van zijn gaan houden, terwijl het zoogdieren eigenlijk moest afschrikken en wegjagen.
Zo, dat was het lesje pepers voor gevorderden. Hopelijk heb je er net als wij wat van geleerd. Nu wordt het gewoon weer tijd om verder te gaan met het genieten van de pepers. In hot sauce vorm natuurlijk. Check hier al onze hot sauces.
Bron: PBS Eons YouTube