Zo vervang je Tabasco in recepten voor smaakvollere alternatieven

Als je online of in een magezine een recept tegenkomt met een hot sauce erin, dan is dat vaak een hete saus die in elke supermarkt te koop is. Begrijpelijk, maar dit zorgt soms voor weinig variatie of diepgang. Tabasco is hier natuurlijk een perfect voorbeeld van, want deze hot sauce is (met recht) een classic en zo goed als overal verkrijgbaar. Het helpt inderdaad om een gerecht wat pikanter te maken en het zure en zoute karakter van de Tabasco heeft zeker zijn toepassingen. Toch zijn er alternatieven die (volgens ons) een stuk smaakvoller zijn, meer variatie bieden en zelfs goedkoper zijn. Stiekem is dat kleine flesje van 60ml wat je in de supermarkt koopt namelijk behoorlijk duur als je kijkt naar de hoeveelheid die je ervoor krijgt.

Smaak van Tabasco

Tabasco (red pepper) is een pikante saus die slechts uit 3 ingrediënten bestaat: azijn, gefermenteerde chilipeper en zout. Typische ingrediënten in een Louisiana-stijl hot sauce. Het ontbreken van andere ingrediënten maakt het allround, maar daardoor is hij tegelijkertijd niet heel bijzonder van smaak en men kan het als zuur ervaren. Gelukkig zijn er meer veelzijdige hete sauzen die qua smaak wat meer verfijning hebben en je gerechten specialer weten te maken.

Alternatieven

We houden het qua alternatieven even bij de allround hot sauces die volgens ons een goede vervanger zijn van Tabasco. Anders kunnen we namelijk zo’n beetje ons hele assortiment gaan opsommen en dat is een beetje te veel van het goede.

  1. Raijmakers Heetmakers Tranquilizer:  Deze hete saus van Habanero & Zoete Aardappel is heel veelzijdig en je kunt er de perfecte hoeveelheid pit en smaak aan een gerecht mee geven. Dat snufje gerookte paprika maakt deze saus ook een stukje spannender dan Tabasco.
  2. Cholula Original: Een ware Mexicaanse klassieker die een beetje lijkt op de Louisiana-stijl hot sauces, maar dan met iets meer kruiden. Maakt het toch wat smaakvoller en minder zuur.
  3. Marie Sharp’s Hot Habanero: Deze hot sauces uit Belize kennen één van de beste prijs/kwaliteit-verhoudingen die je in de markt zult vinden. Zo is de Hot Habanero van Marie Sharp’s lekker pittig en ook de smaak, door de toevoeging van ui, knoflook, limoen en wortel, voortreffelijk. De saus is ook wel wat heter dan Tabasco.
  4. Tapatio: Deze saus is een stuk voordeliger en ook qua smaak verkiest Mexico dit boven gewone tabasco. Dat komt ook wel een beetje door de toevoeging van knoflook en komijn.
  5. The O.G. by Heatsupply: We sluiten het lijstje af met één van onze eigen hot sauces. Net als bij Tapatio zijn de knoflook en komijn flink aanwezig. Gefrituurde uien zorgen voor nog meer diepte, waardoor het een complexe, maar toch ook veelzijdige hot sauce is met een lekker zuurtje.

Extra tip: mocht je toch echt groot fan zijn van Tabasco, maar het mag het toch iets fruitiger en vooral veel heter? Bij ons kun je de Tabasco Scorpion Pepper Sauce kopen!

Kiezen voor allround is dus makkelijk, maar soms is het goed om wat meer naar de hoofdingrediënten van je maaltijd te kijken. Zo maak je matches die elkaar versterken en het geheel naar een hoger level tillen. Mocht je op zoek zijn naar inspiratie, dan hebben we een hele pagina met hot sauce recepten voor je.

En misschien nog wel beter: we hebben een eigen boek geschreven, vol met geschiedenis van hot sauce, cultuur, feitjes & fabels, maar ook met 40 van onze favoriete gerechten.

inhoud Heatsupply hot sauce boek

Eén reactie op “Zo vervang je Tabasco in recepten voor smaakvollere alternatieven”

  1. Notaris Jan schreef:

    Tabaco is heel bijzonder qua smaak.
    Juist omdat het jaren in houten vaten is bewaard.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

payment payment payment
Algemene voorwaarden Privacy verklaring Created by wedentify