Hoe wordt bepaald hoe heet een hot sauce is?
Regelmatig krijgen we de vraag hoeveel Scoville Heat Units een bepaalde saus heeft. Meestal moeten we daar op antwoorden: dat weten we niet, want de maker van deze hot sauce heeft dat niet officieel in een lab laten testen. Daarnaast hebben we nog een paar redenen waarom we de Scoville score van een saus bijna nooit vermelden. Maar hoe bepalen we dan hoe heet een hot sauce is en in welke hitte categorie we de saus plaatsen?
Zo bepalen we hoe heet een hot sauce is
Omdat de meeste sauzen geen officiële Scoville score hebben hebben we zelf 5 categorieën gecreëerd: mild, medium heet, heet, heel heet en extreem heet. Hoewel pittig een heel subjectief begrip is, het verschilt namelijk per persoon hoe pittig hij/zij iets vindt, proberen we op basis van deze categorieën en onze eigen ervaring te verduidelijken hoe pittig een bepaalde saus is. Daarbij zijn we ons bewust dat wij misschien een iets hogere hitte tolerantie hebben dan de gemiddelde persoon, dus we bekijken het vanuit dat oogpunt.
- Mild: voor de echte beginners en ondanks dat het “hot sauce” genoemd wordt (omdat er pepers in verwerkt zijn), wordt er amper hitte gevoeld. Hierbij gaat het echt om de smaak.
- Medium heet: Als je de sambal uit de supermarkt gewend bent dan kun je gerust naar deze categorie schakelen. Sriracha, wat je misschien wel kent uit de supermarkt, is ongeveer de hitte waar je aan moet denken. Soms is het iets heter, maar als je sriracha aan kunt, dan kun je deze categorie ook aan.
- Heet: Vanaf hier wordt het wat serieuzer en ontstijgt het de hitte die je in de supermarkt kunt scoren. Het is onze favoriete en meest gebruikte categorie omdat de smaak nog steeds kan floreren, gevolgd door een fijne burn die eventjes blijft hangen. Je moet de hitte dus wel al een beetje kunnen waarderen en accepteren als je hieraan begint.
- Heet heet: Nu wordt het écht heet en in deze sauzen zijn vaak de heetste pepers ter wereld te vinden, maar wel in beperkte hoeveelheden. Wij, als doorgewinterde hot sauce gebruikers, vinden dit al zeer heet en als je niet voorzichtig bent kan het een gerecht echt overnemen. Rustig aan dus!
- Extreem heet: Dit is voor de echte chiliheads, want vaak bestaan deze sauzen voor een groot percentage uit de heetste pepers ter wereld. Heftige hitte dus, die vaak ook een minuut of 10 blijft hangen. Zeker als je je niet vaak in deze categorie bevindt dan zul je niet meer veel van de saus proeven, maar vooral de pijn voelen. Als je dat fijn vindt is dat helemaal top natuurlijk, maar ben voorbereid met blusmiddelen bij de hand!
Zo werken de thermometers
Bij elk hot sauce op onze site kun je trouwens een handig thermometertje zien die aangeeft in welke categorie de hete saus valt. We zullen ook nog even uitleggen hoe die werken, aan de hand van onderstaande thermometers. Die lopen namelijk van mild tot extreem heet. Mild is dus groen, medium heet is geel, heet is oranje, rood is heel heet en de donkerrode kleur die helemaal tot aan boven loopt (met knal) is extreem heet.
Ook kun je op de hitte categorie filteren, zodat je alleen maar de sauzen ziet die je aan kunt. Ben je nog niet zo goed met pittig eten, maar zou je toch graag willen groeien naar een hogere hitte categorie? Met deze 5 stappen word je beter in het eten van pittig eten.
Geef een reactie