Is je liefde voor pittig eten een teken van intelligentie?
Verklaren mensen je voor gek wanneer je weer een hele lading hete saus over je eten heen gooit? Dat is dan onterecht, want volgens Amerikaanse onderzoekers kon jouw liefde voor pittig eten wel eens komen door pure intelligentie en een sterk karakter. Hoe dat precies zit lees je hieronder.
Verband intelligentie en pittig eten
Dr. Paul Rozin van de University of Pennsylvania heeft een theorie die mogelijk verklaart waarom er verband bestaat tussen intelligentie en de liefde voor pepers. Hij stelt dat de mens altijd op zoek is naar sensatie en vergelijkt het eten van een peper met een ritje in een achtbaan. Rozin ziet het als een goede vorm van masochisme en een uiting van karakter.
Maar hoe kan het eigenlijk dat mensen deze sensatie, en zelfs het gevoel van pijn, als prettig ervaren? Dat zou volgens Rozin te maken hebben met intelligentie. Hij stelt dat de mens het enige wezen op aarde is dat kan genieten van pijnlijke gevoelens, voornamelijk doordat zij in staat zijn zich tegelijkertijd te realiseren dat deze pijn geen gevaar voor de gezondheid vormt. Andere wezens (op vogels na) zien deze pijn wel als een gevaar en eten daarom ook geen hete pepers. Alleen de meest ontwikkelde wezens met de grootste hersenen, meest ingewikkelde gedachten en groot zelfbewustzijn kunnen genieten van het eten van hete pepers.
Het is slechts een theorie, maar wel eentje die we natuurlijk graag geloven. Besef dat wanneer je iemand nu hete saus cadeau doet, dan je hem het grootst mogelijke compliment geeft. Je verdenkt hem heel intelligent te zijn. Ongetwijfeld zijn deze sauzen dan het grootste compliment.
En toch… dan neem ik die flinke kwak pittige saus en roep ik hard op “domme domme kerel auw!” en enige tijd later doe ik het dan toch weer… gelukkig is er nu een verklaring 🙂