Zelf authentieke mole saus maken? Zo doe je dat stap voor stap!
Ben je ooit in de betoverende wereld van de Mexicaanse keuken gedoken? Zo ja, dan weet je dat mole een van die gerechten is die de essentie van Mexico op je bord brengt. Zo niet, dan heb ik vandaag iets speciaals voor je. Ik ga je meenemen op een culinaire reis die je zintuigen zal prikkelen en je keuken zal vullen met de meest heerlijke geuren. We gaan samen een authentieke mole maken, en ik beloof je, het is makkelijker dan je denkt!
Ingrediënten die je nodig hebt
Laten we beginnen met wat je nodig hebt. Dat is namelijk nogal wat. Voor deze mole heb je de volgende ingrediënten nodig (voor 6 porties):
- 3 eetlepels boter
- 5 gedroogde Ancho pepers
- 4 gedroogde Pasilla pepers
- 3 gedroogde Guajillo pepers
- 2 eetlepels rozijnen
- 1 fijngesneden ui
- 3 fijngehakte teentjes knoflook
- 2 fijngesneden tomaten
- 3 takjes tijm
- 1/2 theelepel gemalen komijn
- 1/2 theelepel gemalen kaneel
- 1/2 theelepel gekraakte zwarte peper
- 16 geroosterde amandelen
- 2 eetlepels geroosterde sesamzaadjes
- 590ml kippenbouillon
- 1 x Taza Cacao Puro (77 gram)
- Plantaardige olie
- Kosher zout en zwarte peper, naar smaak
De gedroogde pepermix en Mexicaanse chocolade hebben we alvast voor je samengevoegd in dit Mole Saus Pack.
De bereiding
- Begin met het voorbereiden van de chilipepers. Breek de gedroogde chilipepers open, verwijder alle zaadjes en zet deze apart.
- Verhit de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de chilipepers toe en bak ze tot ze beginnen te verzachten. Dit duurt ongeveer 1 minuut per kant.
- Haal de pan van het vuur, maar bewaar de boter. Doe de gedroogde chilipepers in een kom en overgiet ze met kokend water. Laat ze 30 minuten weken.
- Terwijl de chilipepers weken, verhit je de bewaarde boter in de pan. Voeg de rozijnen en de apart gezette chili zaadjes toe en bak tot de rozijnen opzwellen.
- Voeg nu de ui, knoflook, tomaten, tijm, komijn, kaneel en zwarte peper toe. Bak tot de uien zacht zijn.
- Voeg de geweekte chilipepers, rozijnen, chili zaadjes, amandelen en sesamzaadjes toe. Voeg daarna 250ml van het chili weekvocht en 375ml kippenbouillon toe. Breng aan de kook, dek af en laat 30 minuten sudderen.
Het afronden van je meesterwerk
Na 30 minuten haal je de deksel van de pan en laat je het nog 30 minuten koken. Laat het daarna 15 minuten afkoelen voordat je het in een keukenmachine doet, samen met de Taza Cacao Puro. Mix tot een gladde saus en breng op smaak met zout en peper.
En voilà, je mole is klaar om geserveerd te worden! Deze saus kan tot een week in de koelkast bewaard worden of tot drie maanden ingevroren. Perfect voor een spontane Mexicaanse avond.
Het maken van mole kan in het begin misschien wat intimiderend lijken, maar ik hoop dat ik je heb laten zien dat het echt een leuke en lonende ervaring kan zijn. Het mooie van koken is dat je altijd nieuwe dingen kunt leren en proberen. Dus trek die keukenschort aan, zet je favoriete muziek op en begin met het creëren van je eigen mole-avontuur. Wie weet, misschien wordt dit wel je nieuwe favoriete gerecht! Eet smakelijk!
Nog een typisch Mexicaans gerecht is Birria Taco’s. Hier lees je hoe je die zelf maakt!